Jakoś tak nie lubię jak mi się w kuchni coś marnuje ! Bo przecież jedzenie to rzecz święta a niektórym brakuje, więc tak powstała zupa rybna gotowana na głowach fuj ! Ale efekt zaskakująco dobry :)
Wiec dla swojej pamięci i waszej kulinarnej ciekawości postanowiłam te myśli twórcze spisywać, testy zrobione na rodzinie, przeżyli, ba nawet poprosili o dokładkę :)
Zawartość Zielonego Rondla:
- 2 marchewki
- pół selera
- por
- pietruszka
- cebula
- rybie świeże głowy
- sól, liść laurowy, ziele angielskie
Z wyżej wymienionych składników gotujemy bulion, cebule opalam na patelni, składniki wrzucam do garnka z wodą ok 2-3l i gotuję 3-4h po czym odcedzam na klarowny płyn, marchewki zostawiam na później.
- filet rybny 2średnie kawałki ja użyłam dorsza, ale może być taka jaką lubisz np łosoś
- 2 ząbki czosnku
- marchewka z bulionu
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- garstka kaszy jęczmiennej perłowej drobnej
- pieprz ziołowy
- śmietana
Do bulionu wrzucam ziemniaki, kaszę i filet rybny, pokrojona marchewkę, doprawiam czosnkiem i pieprzem ziołowym, gotuję do miękkości ziemniaków i kaszy, rybkę łyżką cedzakową wyjmuję po ugotowaniu i dziele na kawałki. Po ugotowaniu kaszy i ziemniaków ok 15-20min dodaję rybkę i doprawiam do smaku śmietaną.
Całuski, cukiereczki, ciasteczka