czwartek, 7 lutego 2013

Zupa rybna inaczej

Jakoś tak nie lubię jak mi się w kuchni coś marnuje ! Bo przecież jedzenie to rzecz święta a niektórym brakuje, więc tak powstała zupa rybna gotowana na głowach fuj ! Ale efekt zaskakująco dobry :)
Wiec dla swojej pamięci i waszej kulinarnej ciekawości postanowiłam te myśli twórcze spisywać,  testy zrobione na rodzinie, przeżyli, ba nawet poprosili o dokładkę :)




Zawartość Zielonego Rondla:


  • 2 marchewki
  • pół selera
  • por
  • pietruszka
  •  cebula
  • rybie świeże głowy 
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie
Z wyżej wymienionych składników gotujemy bulion, cebule opalam na patelni, składniki wrzucam do garnka z wodą ok 2-3l i gotuję 3-4h po czym odcedzam na klarowny płyn, marchewki zostawiam na później.


  • filet rybny 2średnie kawałki ja użyłam dorsza, ale może być taka jaką lubisz np łosoś
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka z bulionu
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • garstka kaszy jęczmiennej perłowej drobnej
  • pieprz ziołowy 
  • śmietana
Do bulionu wrzucam ziemniaki, kaszę i filet rybny, pokrojona marchewkę,  doprawiam czosnkiem i pieprzem ziołowym, gotuję do miękkości ziemniaków i kaszy, rybkę łyżką cedzakową wyjmuję po ugotowaniu i dziele na kawałki. Po ugotowaniu kaszy i ziemniaków ok 15-20min  dodaję rybkę i doprawiam do smaku śmietaną.



Całuski, cukiereczki, ciasteczka