Schabowe robiłam chyba drugi raz w życiu więc jest to naprawdę proste danie! Przepis podsłuchany z programu, czy dokładnie odzwierciedlony to nie wiem :), ale wyszły nieziemsko pyszne :).
Zawartość zielonego rondla:
- schab ok 350g na 3 kotlety
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- mleko
- ziemniaki ok 150g na osobę
- buraczki 1szt
- jabłko
Schab kupić pokrojony na kotlety ( przy tym ponoć lepiej jest wybierać taki z żyłkami tłuszczyku, ponoć smaczniejszy), w domu utłuc porządnie, można przy okazji wyładować emocje z całego tygodnia :P. Do miski nalać mleka ok 1 szklankę, pokroić cebulę, dorzucić do mleka i mleko owo posolić i popieprzyć. Do takiej zalewy z mleka wrzucić kotlety powiedzmy na 30min ( to jest patent prosto z programu i nie wiem ile czasu powinny marynować się kotlety, ja marynowałam krótko i wyszły smaczne). Kotlety panierować w bułce, jajku i znowu w bułce i smażyć najlepiej na smalcu.
Podać z ziemniakami i ulubioną surówką u nas były z buraczkami z jabłkiem i cebulką.
Kotlety wyszły aromatyczne, soczyste i w bardzo chrupiącej panierce, po prostu przepyszne!
Całuski, cukiereczki, ciasteczka...
Wasza I.