sobota, 28 grudnia 2013

polędwiczki wieprzowe zawijane w bekonie

Jadłam kiedyś takie pyszne w jednej z olsztyńskich restauracji i już wiedziaąłm, że kiedyś będę musiałą sprobować tego w domu... Oczywiście przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu, jednak większość była pieczona w piecu, a że ja nadal funkjonuję bez piekarnika szukałąm dalej, aż trafiłam na ten :)

Nigdy wcześniej nie robiłam tego dania więc zobaczymy:)


Zawartość zielonego rondla:

  • polędwiczka wieprzowa 1szt
  • opakowanie wędzonego boczku w plasterkach ( ja kupiłam w biedronce chyba 100g)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Mięso oczyścić i natrzeć przyprawami, na blacie rozłożyć folię spożywczą ułożyć plasterki boczku tak by zachodziły na siebie na wierzch położyć polędwiczkę i zawinąć rulon przy pomocy folii, tak aby boczek owinął dookoła polędwiczkę.





Rulon zawinąć w folię ścisło i zawiązać na końcach. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na kilka godzin aby dobrze przyprawy przeszły. Następnie wyjmujemy rulon i gotujemy w gorącej wodzie ok 15-20 min w folii, po czym zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone mięsko kroimy na kawałki- krążki i obsmażamy na gorącym oleju na złoto.
Może być jako drugie danie lub jako przystawka, ja podałam z fasolką szparagową, ziemniakami i sosem musztardowym.



Smacznego :)


niedziela, 15 grudnia 2013

krem z dyni


Dobrze, że zrobiłam malutkie zapasy dyniowe, bo całkiem przyjemnie jest zjeść dyniówkę zimą :)





Zawartość zielonego rondla

  • bulion warzywny 1l
  • ziemniaki 4duże sztuki
  • 0,5 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • śmietanka słodka
  • ser ostry
  • przyprawy: sół, pieprz ziołowy, cumin, gałka muszkatołowa
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażay na oliwie z oliwek, Do garnka wrzucamy zimniaki, dynię, cebulę, czosnek, marchew. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na idealnie gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy z tartym ostrym serem, może być kozi, posypaną pestkami dyni lub z serową grzanką.