niedziela, 25 maja 2014

Gofry idealne

Przepis żywcem zerżnięty ze strony Moje wypieki - gofry holenderskie... Szczerze polecam, bo miałam ochotę zjeść nawet nie upieczone :)




Zawartość zielonego rondla:

  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 0,5l mleka
  • 100g roztopionego masła
  • 3łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • szczypta soli
Skłądniki zmiksować i piec na złoty kolor. Jeżeli wychodzą miękkie to trzeba je dłużej podpiec, aż będa chrupkie. Wystudzić na kratce. jeść z dodatkami jakimi lubisz. U nas była konfitura wiśniowa i krem czekoladowy :)





Lekka frittata

Dziś danie z tych na diecie, lekkie pożywne i bardzo smaczne. Bez dodatku łuszczu. Silikonowa foremka sprawdziła się idenalnie.



Zawartość zielonego rondla

  • 3 jaja
  • pomidor, pół żółtej papryki, kawałek cukinii
  • 4 plasterki sera koziego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jajka roztrzepujemy z przyprawami, warzywa myjemy i kroimy w drobne kawałki, całość mieszamy  i wylewamy do foremki. Posypujemy kozim serkiem.  Zapiekamy ok 12 -17 minut w piekarniku w temp 190 stopni.




Danie zagości u mnie na stałe :). Wyszło  bardzo dobre i niebanalne :) ca:).łość ma ok 600kcal. Więc można zjeść na śniadanie całe pół .






czwartek, 8 maja 2014

Tarta szpinakowa...

Jako, że nabyłam ślicznej urody foremkę, trzeba było ją szybko wypróować... Muszę przyznać, iż to moja pierwsza w życiu tarta... Wyszło? Sami zobaczcie ;P




Zawartość zielonego rondla:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 2 żóltka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz
  • opakowanie mrożonego szpinaku - brykiet
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • ser żółty bursztyn ok 50g
  • śmietana 30% - 50ml
  • mozzarella
  • sól, pieprz



Mąkę z masłem posiekać, dodać  żółtaka i zagnieść ciasto. Kulę z ciasta włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na ok 1cm i wyłożyć nim foremkę do pieczenia. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchą fasolę, aby się ciasto podczas pieczenia nie podniosło i tak piec w temp 180ztopni przez ok 15min. Po czym zdjąć papier i jeszcze chwilę podpiec.

Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić dodać czosnek, łyżkę masła, sól, pieprz do smaku. Jajka roztrzepać w misce, dodać starkowany ser, śmietanę i na koncu ostudzony szpinak. Masę ułożyć na podpieczonym cieście i przykryć plasterkami mozzarelli. Całość piec ok 25min w temp 180st, aż mozzarela się zarumieni a masa stężeje. 




Gotowe pyszne i niestety nie dietetyczne :P

Całuski cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.