Przepis ten poleciła mi siostra i jej mąż jako jeden ze swoich ulubionych i chciałam im serdecznie podziękować, bo zagości w mojej kuchni na stałe! Podchodziłam bardzo sceptycznie, bo właściwie nie ma w nim nic i nie wiedziałam co może być warte określenia "zajadam się". A jednak ! Warto jest być otwartym na nowe doświadczenia :).
Zawartość zielonego rondla :
- makaron grube wstążki pół opakowania
- oliwa z oliwek dobrej jakości 40ml
- papryczka peperoni 1-2 szt
- czosnek 3 zabki
- garść pietruszki
- starty parmezan
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, z papryczki usuwamy pestki i siekamy razem z czosnkiem w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek oraz papryczkę, chwile podsmażamy pilnując aby czosnek nie zbrązowiał. Oliwę mieszamy z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem :). I gotowe !
Danie jest naprawdę szybkie. Ostatnio słyszałam taką anegdotę z Włoch, że gdy kobieta serwuje mężowi makaron z oliwą to znaczy, że zdradza, bo nie ma czasu na gotowanie !
W oryginalnym przepisie którego nazwa brzmi Aglio, Olio e Peperoncino jest czerwona papryczka chilli, ale ja miałam tylko zieloną pepperoni myślę, że można zamienić, użyłam jednej i makaron nie wyszedł ostry, następnym razem użyje dwóch :).
wygląda feeenoooomeeeenaaaalnie !!
OdpowiedzUsuń