Zawartość zielonego rondla:
- 2 jajka ( najlepsze te od kurek co po wsi biegają)
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 plastyry chudej szynki
- 2 kromki razowego pieczywa
- sól, pieprz
- rukola
Chlebek wrzuciłam do opiekacza, żeby zrobić grzanki ( można je zrobić jak kto lubi, z masłem lub bez). W garnku zagotowałam wodę i dodałam octu. Jajko wbijamy do miseczki, pod gotująca się wodą zmniejszamy gaz tak aby przestało intensywnie bulgotać i rozkręcamy łyżką wodę, mieszamy aż zacznie się tworzyć wir. Jajko delikatnie przelewamy w wir i generalnie powinno złapać kształt zwarty... jeżeli nie wychodzi trudno za którymś razem wyjdzie! Mi wychodzi raz lepiej , raz gorzej, ale za każdym razem smakuje wyśmienicie! Z drugim jajkiem robimy dokładnie to samo ja wrzucam do garnka dwa naraz. Podczas gotowania można troszkę pomóc sobie łyżką aby nadać odpowiedni kształt. Gotujemy ok 2-3min, ja tak zasze na czuje to robię jak widać, że białko jest dość zwarte :)
Kromki kładziemy na talerzu na kromkach 2 plastry chudej szynki podpieczonej na teflonowej patelni, na szynkę jajeczko, sól, pieprz i posypujemy świeżą rukolą, możemy dodać odrobinę sosu jogurtowo majonezowego, lub majonezu ...
Jajko fajnie wychodzi również na chrupkim pieczywie! Rukola jest moim numer jeden ostatnio, nadaje charakteru i lekkiej goryczki :)
Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.
o! super :) ide szukać octu i robić wir ;) świetne śniadanie mi się szykuje, dzięki :)
OdpowiedzUsuń