Dobrze, że zrobiłam malutkie zapasy dyniowe, bo całkiem przyjemnie jest zjeść dyniówkę zimą :)
Zawartość zielonego rondla
- bulion warzywny 1l
- ziemniaki 4duże sztuki
- 0,5 kg dyni
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- śmietanka słodka
- ser ostry
- przyprawy: sół, pieprz ziołowy, cumin, gałka muszkatołowa
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażay na oliwie z oliwek, Do garnka wrzucamy zimniaki, dynię, cebulę, czosnek, marchew. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na idealnie gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy z tartym ostrym serem, może być kozi, posypaną pestkami dyni lub z serową grzanką.
Piękny kolor ! Zapraszam do Akcji Tecza Smaków 3 :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
OdpowiedzUsuń