niedziela, 15 grudnia 2013

krem z dyni


Dobrze, że zrobiłam malutkie zapasy dyniowe, bo całkiem przyjemnie jest zjeść dyniówkę zimą :)





Zawartość zielonego rondla

  • bulion warzywny 1l
  • ziemniaki 4duże sztuki
  • 0,5 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • śmietanka słodka
  • ser ostry
  • przyprawy: sół, pieprz ziołowy, cumin, gałka muszkatołowa
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażay na oliwie z oliwek, Do garnka wrzucamy zimniaki, dynię, cebulę, czosnek, marchew. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na idealnie gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy z tartym ostrym serem, może być kozi, posypaną pestkami dyni lub z serową grzanką.





1 komentarz:

  1. Piękny kolor ! Zapraszam do Akcji Tecza Smaków 3 :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń