środa, 1 maja 2013

ostry duet bakłażan i pomidor

Potrawę ta wymysliłąm na szybko z tego co akurat było pod ręką. Dośc pikantna, lekka, bezmięsna o intensywnym smaku pomidorów. Jak dla mnie to danie na kolację lub obiadokolację :).



Zawartość zielonego rondla:
  • bakałażan
  • 3 pomidory
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 pomidory suszone w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki zielone peperoni
  •  oliwa z oliwek
  • kulka mozzarelli
  • bazylia świeża

Bakłażana kroimy na pół, wydrążamy środki i powstałe łódki obficie solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną drobno papryczkę i czosnek chwilę podsmażamy. Pomidory obieramy ze skórki po wcześniejszym sparzeniu ich,, wyrzucamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dusimy na małym ogniu tak aby z pomidorów odparowała spora część wody. Do pomidorów dodajemy posiekana drobno bazylię i dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelnię wrzucamy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz pomidory suszone pokrojone w kostkę i dusimy jeszcze chwilkę. Smak pomidorów powinien być intensywny, pikantny, a konsystencja gęsta niespływająca.
Baklażana płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łódki wypełniamy pomidorami przykrywamy plasterkami mozzareli i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40-50 min do miekkości w temp 180stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię tak aby całość ładnie przypiekła sie od góry.


Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.

1 komentarz:

  1. Bakłażany kocham w każdej postaci! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń