Zawartość zielonego rondla:
- bakałażan
- 3 pomidory
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 pomidory suszone w oliwie
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki zielone peperoni
- oliwa z oliwek
- kulka mozzarelli
- bazylia świeża
Bakłażana kroimy na pół, wydrążamy środki i powstałe łódki obficie solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną drobno papryczkę i czosnek chwilę podsmażamy. Pomidory obieramy ze skórki po wcześniejszym sparzeniu ich,, wyrzucamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dusimy na małym ogniu tak aby z pomidorów odparowała spora część wody. Do pomidorów dodajemy posiekana drobno bazylię i dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelnię wrzucamy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz pomidory suszone pokrojone w kostkę i dusimy jeszcze chwilkę. Smak pomidorów powinien być intensywny, pikantny, a konsystencja gęsta niespływająca.
Baklażana płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łódki wypełniamy pomidorami przykrywamy plasterkami mozzareli i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40-50 min do miekkości w temp 180stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię tak aby całość ładnie przypiekła sie od góry.
Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.
Bakłażany kocham w każdej postaci! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń