Ha, ha i muszę przyznać, że walkę przegrywam i 3 razy w tygodniu jest makaron, no ale jak go nie robić jak jest szybki, pyszny i nigdy nie zrobiłam 2 razy takiego samego :P
Dziś wariacja bardzo szybka, zrobiłam ją z błyskawicznym makaronem :P zupełnie nie wiem czy jest zdrowy taki makaron, ale w składzie miał tylko mąkę i wodę , więc postanowiłam zaryzykować. Makaron zainspirowany makaronem olio, aglio e peperoncino, bo skoro połączenie oliwy i papryczki tak mi smakowało to pewnie łączenie oliwy z innymi składnikami będzie inspirujące ha!
Zawartość zielonego rondla:
- makaron taki jak lubisz ok 200g
- pomidorki koktajlowe, ja kupuję w specjalnym warzywniaku takie w miarę naturalne wyglądają niezbyt ciekawie, za to są bardzo pyszne- słodziutkie 15szt
- świeża bazylia - garść
- kapary
- ser feta 1/3 opakowania
- czosnek 2 ząbki
- przyprawy: sól, pieprz, cząber
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek ok 50ml( ja wlewam na oko po prostu trochę) wrzucamy posiekaną świeżą bazylię, posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy, dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i chwilę podsażamy. Pomidory muszą się zagrzać, ale nie rozmięknąć. Całość mieszamy z makaronem, posypujemy posiekaną bazylią, pokrojoną w kosteczkę fetą i wrzucamy kilka kaparów.
Smacznego.
Słodkie pomidorki przeplatają się z wytrawnymi i lekko kwaśnymi kaparami i słoną fetą... do tego aromat bazylii dopełnia całość, to naprawdę fajne i godne wypróbowania połączenie.
Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.
Bardzo smaczne połączenie kolorów :))
OdpowiedzUsuń