Lubię jak w kuchni jest prosto i smacznie, a najbardziej lubię jak się nie umęczę gotowaniem! Może dlatego te dania które prezentuję są nieskomplikowane... w codziennym życiu mało mamy czasu na faszerowanie ryb i zawijanie zawijasów z marchewki. Jeżeli też wyznajesz tę zasadę oraz lubisz połączenie szpinaku i czosnku to na pewno spodoba ci się przepis na makaron ze świeżym szpinakiem :).
Zawartość zielonego rondla:
makaron rurki
szpinak świeży
czosnek
garść orzechów nerkowca i włoskich
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
mąka 30dag
masło 25dag
opcjonalnie warzywko lub pół kostki rosołowej
Makaron gotujemy al dente, ja użyłam rurek, ale może być taki jaki lubisz. Szpinak kroimy niezbyt starannie w paski i wrzucamy na odrobinę masła na patelnię, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy dosłownie chwilkę, tak aby lekko zmiękł. Sos jest wariacja beszamelu, ale lekko odchudzoną : mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, masło sól, pieprz, gałkę muszkatołową troszkę jak będzie za mało doprawisz po ugotowaniu , wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotujemy na małym gazie mieszając, aż zgęstnieje, jeżeli powstaną jakieś kluchy czy grudki na koniec możemy rozdrobnić całość blenderem :), doprawiamy tak jak lubimy, mniej lub bardziej słone, można dodać warzywko lub pół kostki rosołowej, ja lubię dużo gałki muszkatołowej! Podsmażony szpinak mieszamy z sosem, sos mieszamy z makaronem, dodajemy posiekane orzechy. I gotowe!
Do makaronu podałam pokrojone pomidorki z czerwoną cebulą, doprawione cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całuski, cukiereczki, ciasteczka. Wasza I.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz