piątek, 19 kwietnia 2013

Szpinakonii macaronii

Lubię jak w kuchni jest prosto i smacznie, a najbardziej lubię jak się nie umęczę gotowaniem! Może dlatego te dania które prezentuję są nieskomplikowane... w codziennym życiu mało mamy czasu na faszerowanie ryb i zawijanie zawijasów z marchewki. Jeżeli też wyznajesz tę zasadę oraz lubisz połączenie szpinaku i czosnku to na pewno spodoba ci się przepis na makaron ze świeżym szpinakiem :).


Zawartość zielonego rondla:
  • makaron rurki
  • szpinak świeży
  • czosnek
  • garść orzechów nerkowca i włoskich
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • mąka 30dag
  • masło 25dag
  • opcjonalnie warzywko lub pół kostki rosołowej
Makaron gotujemy  al dente, ja użyłam rurek, ale może być taki jaki lubisz. Szpinak kroimy niezbyt starannie w paski i wrzucamy na odrobinę masła na patelnię, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku,  doprawiamy solą,  pieprzem  i podsmażamy dosłownie chwilkę, tak aby lekko zmiękł. Sos jest wariacja beszamelu, ale lekko odchudzoną : mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, masło sól, pieprz, gałkę muszkatołową troszkę jak będzie za mało doprawisz po ugotowaniu , wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotujemy na małym gazie mieszając, aż zgęstnieje, jeżeli powstaną jakieś kluchy czy grudki na koniec możemy rozdrobnić całość blenderem :), doprawiamy tak jak lubimy, mniej lub bardziej słone, można dodać warzywko lub pół kostki rosołowej, ja lubię dużo gałki muszkatołowej! Podsmażony szpinak mieszamy z sosem, sos mieszamy z makaronem, dodajemy posiekane orzechy. I gotowe!
 



Do makaronu podałam pokrojone pomidorki z czerwoną cebulą, doprawione cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Całuski, cukiereczki, ciasteczka.
Wasza I.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz