piątek, 6 września 2013

makaron ze szpinakiem i rukolą

Rozsądne gotowanie, wchodzi mi w nawyk ;). Nie jest to, żadna dieta, ale przestrzegam zasady, że ma być zdrowo, lekko i smacznie...

Makarony uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnio jeszcze dzięki pewnej bliskiej mi osobie zaprzyjaźniłam się z rukolą.



Zawartość zielonego rondla:

  • pół paczki razowego makaronu spaghetti
  • paczka mrożonego szpinaku
  • pół piersi kurczaka
  • kawałek pora 4cm
  • serek topiony śmietankowy 1/2 op
  • śmietanka uht 12% 50 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • ser do posypania typu bursztyn
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, pieprz ziołowy, papryka 
  • oliwa z oliwek, masło
  • garść rukoli

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.  Na patelnię wrzucamy szpinak dodajemy plasterek masła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dusimy. Uduszony szpinak przekładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę posypujemy przyprawami (cząber, pieprz ziołowy, papryka, sól) polewamy łyżeczką oliwy i smażymy na patelni, po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dorzucamy pokrojonego cienko pora i chwilkę dusimy, aż pierś nie będzie surowa, a por lekko się zeszkli.  Kurczaka z porem zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu dodajemy serek topiony i czekamy aż się rozpuści, dodajemy śmietankę. Powstały sos mieszamy z ugotowanym makaronem i szpinakiem w garnku.


Porcję makaronu wykładamy na talerz posypujemy rukolą i pokrojonym w płatki serem. I mniam możemy jeść :)!




Całuski, cukiereczki ciasteczka...
Wasza I

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie rukoli z makaronem! Bardzo apetyczny makaron! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń