Makarony uwielbiam pod każdą postacią, a ostatnio jeszcze dzięki pewnej bliskiej mi osobie zaprzyjaźniłam się z rukolą.
Zawartość zielonego rondla:
- pół paczki razowego makaronu spaghetti
- paczka mrożonego szpinaku
- pół piersi kurczaka
- kawałek pora 4cm
- serek topiony śmietankowy 1/2 op
- śmietanka uht 12% 50 ml
- czosnek 2 ząbki
- ser do posypania typu bursztyn
- przyprawy: sól, pieprz, cząber, pieprz ziołowy, papryka
- oliwa z oliwek, masło
- garść rukoli
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy szpinak dodajemy plasterek masła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dusimy. Uduszony szpinak przekładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę posypujemy przyprawami (cząber, pieprz ziołowy, papryka, sól) polewamy łyżeczką oliwy i smażymy na patelni, po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dorzucamy pokrojonego cienko pora i chwilkę dusimy, aż pierś nie będzie surowa, a por lekko się zeszkli. Kurczaka z porem zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu dodajemy serek topiony i czekamy aż się rozpuści, dodajemy śmietankę. Powstały sos mieszamy z ugotowanym makaronem i szpinakiem w garnku.
Porcję makaronu wykładamy na talerz posypujemy rukolą i pokrojonym w płatki serem. I mniam możemy jeść :)!
Całuski, cukiereczki ciasteczka...
Wasza I
Uwielbiam połączenie rukoli z makaronem! Bardzo apetyczny makaron! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń