poniedziałek, 13 maja 2013

Pstrąg z pieca dieta SB

Trochę mnie mniej ostatnio, bo mniej gotuję :), dietka dalej trwa i niestety, ale muszę stwierdzić, że z braku czasu polotu starcza mi jedynie na pierś z rusztu z gotowanymi warzywami :).

Dziś troszkę czas i chęci dopisały więc upiekłam pstrąga! W porównaniu do ostatnich obiadków to naprawdę wypas! W najblizszym czasie przybliżę menu mojej diety, a dziś czas na rybke :) prawdziwie wakacyjną z frytkami ;) .




Zawartość zielonego rondla:
  • 2 duże pstragi
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • cytryna, koperek
  • seler, 4 ziemniaki młode
  • oliwa z oliwek



 Pstragi myjemy i skrobiemy jeżeli mają łuskę, nacieramy oliwa z oliwek (niewielka ilosć tylko, żeby lekko pokryć), dość obficie przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, skrapiamy cytryną i posypujemy posiekanym koperkiem.



Zawijamy dość szczelnie folią .

Frytki:  seler obieramy i kroimy na frytki. W misce mieszamy pół łyzeczki oliwy z oliwek, odrobinę wody i przyprawy sól, pieprz, paprykę  do mieszanki wrzucamy selerowe frytki i całośc mieszamy, po czym układamy na ruszcie na folii w piekarniku.

Całość pieczemy w piekarniku rybka na dole frytki na górze ok 40minut, aż frytki nabiora złotego koloru temp 200stopni. Na koniec frytki wyjmujemy, a rybkę przerzucamy na górę odwijamy folie i zapiekamy w temp 250stopni przez chwilkę do zarumienienia.


 Ci co nie na diecie mogą na koniec położyć plasterek masła. I frytki zrobić z ziemniaków. Ja pomieszałam dla męża ziemniak dla mnie seler :). Całe danie zmieściło się w kwocie 16zł :) w tym 2 pstrągi 13zł :).




 Rybka wyszła pyszna i soczysta. Polecam serdecznie wypróbować :)


Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I

4 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie:) Aż nabrałam ochoty na rybę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, uwielbiam pstrąga, podoba mi się Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń