środa, 4 września 2013

dyniowe racuchy

czyli w skrócie mówiąc dostałam 4 wielkie dynie HA!

Strasznie lubię to, że jest tak sezonowo, że latem jem owoce,  a jesienią dynie, że jest pora na truskawki, śliwki, cukinie, dynie i pomidory !!!

Przyszły do mnie cztery rumiane i wielkie z dostawą wprost z mazurskiej wsi .... Od razu się zakochałam!

Więc dynia po raz pierwszy !



Zawartość zielonego rondla:


  • pół średniej wielkości dyni (ok 0,7kg)
  • pół dużej cukinii(ok 0,5kg
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i przyprawy do smaku ja wybrałam: cumin, pieprz i pieprz ziołowy

Dynię obieramy wydrążamy miąższ, cukinię myjemy, cebulę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach, solimy i czekamy ok 20min, Teraz  ztarkowane warzywa trzeba solidnie odcisnąć ( inaczej placuchy będą wodniste)
Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i smażymy na oleju lub oliwie na złoty kolor. I to wszystko ja lubię je jeść z doprawionym na ostro serkiem wiejskim, mniam! A jeśli ktoś dba o linię to oczywiście smaży na teflonowej patelni z małą ilością oliwy :)




Całuski, cukiereczki, ciasteczka.
Wasza I

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń