poniedziałek, 29 kwietnia 2013

pachnące lasem risotto

Te danie będzie mi się juz zawsze kojarzyło, z cudownymi wakacjami w Pradze. No tak nie knedniczki tylko risotto :). No dobra knedliczki też jadłam i smakowały, może nawet kiedyś ugotuję, ale risotto jadłam wtedy po raz pierwszy w życiu w uroczej knajpce i okazło sie że to totalnie mój klimat :). Delikatny kremowy smak doprawiony parmezanem mniam !!!


















Zawatrość zielonego rondla:
  • ryż arborio 200g
  • 2 szklanki bulionu
  • 8 pieczarek
  • garść suszonych leśnych grzybów
  • 1/4 kostki masła
  • lampka wytrawnego czerwonego wina
  • pół cebuli 
  • parmezan
  • natka pietruszki

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na połowie masła w dużym rondlu na złoty kolor, dodajemy suchy ryż i chwilę prażymy. Do uprażonego ryżu dodajemy ponad pół lampki czerwonego wytrawnego wina i czekamy chwilę, aż wino się zredukuje i całość zalewamy połową szklanki bulionu. Całośc powinna gotować sie na małym ogniu, trzeba od czasu do czasu mieszać. Ryż powinien wchłonac bulion. Do całości dodajemy pokrojone w plasterki  pieczarki i w drobne kawałki leśne grzyby namoczone wcześniej w gorącej wodzie. Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejna porcję bulionu około pół szklanki. I tak powtarzamy do miekkości ryżu i kremowej konsystencji :). Na koniec dodajemy ostatnia częśc masła, całośc przyprawiamy wedele uznania sól, pieprz, pieprz ziołowy ja dodałam jeszcze gałki muszkatołowej, którą uwielbiam. Danie podajemy posypane posiekana natka pietruszki i tartym parmezanem. Z podanych składników uzyskamy cztery niezbyt duże porcje.
Smacznego !





niedziela, 28 kwietnia 2013

Brokułowa

Zupę trzeba zawsze zjeść ! Tak mówiła babcia i miała zupełną rację, bo zupa jest ciepła, zdrowa i niskokaloryczna  jeżeli nie ugotujemy jej na tłusto :). A dziś mam dla was zupę krem brokułową z serem i prażonymi pestkami dyni. No taką zupę to ja lubię !

Zawartość zielonego rondla:
  • duży brokuł
  • 2 ziemniaki
  • bulion warzywny lub mięsny ok 1-1,5l
  • śmietana słodka
  • pestki dyni
  • ser grana padano
  • przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy
Do gotującego się bulionu wrzucamy  pokrojone w kostkę ziemniaki, po około 10minutach dodajemy umyty i pokrojony w różyczki brokuł,  gdy warzywa zmiękną miksujemy na  gładko, doprawiamy do smaku.  Zupę podajemy doprawiona smietanka, posypaną uprażonymi pestkami dyni i starkowanym serem. Smacznego !


piątek, 26 kwietnia 2013

green smoothie

Zielono mi la, la la la ! Wiosno trwaj !!! A wraz z nią pogodny słoneczny nastrój, gdy tak za oknem słonecznie i zbliża się długi weekend i czas bikini :P, to znów sięgam po zdrowie w szklance.  Dziś propozycja zielonego pysznego koktajlu pełnego protein i minerałów z zielonych warzyw :)







Zawartość zielonego rondla:
  • pół banana
  • pół pęczka pietruszki
  • garść sałaty
  • 1/3 szklanki mleka
  • kubek jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • miód lub cukier jak komu za mało słodkie ;)
Składniki dokładnie zmiksować na gładki płyn, jeżeli lubisz bardziej  słodkie możesz sobie dosłodzić. Pij od razu po przyrządzeniu!



Koktajl ma gęstą kremową konsystencję, ja przyrządzam w termomixie i wychodzi idealnie gładki. Jeżeli chcesz uzyskać dwukolorowy efekt, zostaw pół jogurtu i przełóż w szklance warstwowo.



Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I 

czwartek, 25 kwietnia 2013

sałatkowo! lazur i truskawki

No wiem, że to jeszcze nie takie prawdziwe truskawki tylko jakieś chińskie oszukane. Tylko normalnie nie wytrzymałam tak pięknie się uśmiechały z koszyczka :). Tak mi letnio-wiosennie już jak mam tyle kolorów na talerzu :). Sałatka jest pyszna, słodko - kwaśna, no i te truskawki ech jak małe serduszka na talerzu !



Zawartość zielonego rondla:
  • mix sałat - garść
  • pomidorki koktajlowe 5szt
  •  truskawki 3 szt
  • żółta papryka 1/3szt
  • ser lazur pół trójkata



Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2łyzki wody
  • łyżeczka miodu płynnego 
  • pieprz
Saltę ułożyć na talerzu, na wierzch rzucić pokrojoną paprykę,  pomidorki, ser i truskawki. Polać sosem. Sos robimy mieszając wszystkie składniki energicznie w słoiczku. Smacznego !



Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Makaron czosnek, oliwa & pepperoni

Przepis ten poleciła mi  siostra i jej mąż jako jeden ze swoich ulubionych i chciałam im serdecznie podziękować, bo zagości w mojej kuchni na stałe! Podchodziłam bardzo sceptycznie, bo właściwie nie ma w nim nic i nie wiedziałam co może być warte określenia "zajadam się".  A jednak ! Warto jest być otwartym na nowe doświadczenia :).


Zawartość zielonego rondla :
  • makaron grube wstążki pół opakowania
  • oliwa z oliwek dobrej jakości 40ml
  • papryczka peperoni 1-2 szt
  • czosnek 3 zabki
  • garść pietruszki
  • starty parmezan
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, z papryczki usuwamy pestki i siekamy razem z czosnkiem w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek oraz papryczkę, chwile podsmażamy pilnując aby czosnek nie zbrązowiał. Oliwę mieszamy z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem :). I gotowe !

Danie jest naprawdę szybkie. Ostatnio słyszałam taką anegdotę z Włoch, że gdy kobieta serwuje mężowi makaron z oliwą to znaczy, że zdradza, bo nie ma czasu na gotowanie !
W oryginalnym przepisie którego nazwa brzmi  Aglio, Olio e Peperoncino jest czerwona papryczka chilli, ale ja miałam tylko zieloną pepperoni myślę, że można zamienić, użyłam jednej i makaron nie wyszedł ostry, następnym razem użyje dwóch :).





niedziela, 21 kwietnia 2013

Śmietankowa pizza

Pizza chodziła za mną od wczoraj i wołała zjedz mnie, zjedz !!! Ale wczoraj wróciliśmy zbyt późno, aby serwować pizzę, ale dziś skoro to niedziela i w dodatku weekend można sobie  pozwolić. Jako, że lubię nakarmić również wyrzuty sumienia pizze zrobiłam z tuńczykiem i  razową mąką .


Zawartość zielonego rondla:

Ciasto:
  • 160g wody lekko ciepła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30g drożdży
  • 1łyżeczka cukru
  • 300g maki ( ja dałam 200g pszennej i 100 razowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
Ciasto wyrabiać ok 5min ( ja wyrabiałam w robocie)  i zostawić chwilę do wyrośnięcia. Zauważyłam, że gdy robię z mąki tylko pszennej wychodzi idealne mięciutkie i nie przyklejające się do rąk z mąka razową jest równie puszyste ale bardziej klejące, aby je ładnie rozwałkować smaruje ręce oliwą i wtedy lepię kule i rozwałkowuje na papierze do pieczenia na placek dość cienki ok 1,5 cm . Brzegi zawijam aby tworzyły rant tak aby sos nie wypłynął po upieczeniu. Zostawiam na ok 10min do podrośnięcia.

Sos:
  • 130ml śmietany 30% 
  • łyżka majonezu
  • przyprawy jak lubisz np sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
Składniki wrzucam i mieszam mikserem, mikser spowoduje, że sos osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję i nie będzie spływał z pizzy.



 Farsz:
  • czerwona cebula
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym duże kawałki
  • pieczarki
  • oliwki zielone
  • ser brie, mozzarella, bursztyn
  Na wierzch układam pieczarki, cebulkę pokrojona w cienkie paseczki, oliwki, kawałki sera brie, tuńczyk oraz ser żółty ja wybrałam mozzarelle i długo dojrzewający bursztyn.

Pizzę piec ok 15-20 min w temp 250 stopni i uważać, aby nie przypalić, ja osobiście ostatnio przypalam wszystko! Pizza wyszła puszysta, chrupiąca z ciągnącym serem i pysznym śmietankowym sosem :)

Całuski, cukiereczki ciasteczka
Wasza I.

piątek, 19 kwietnia 2013

Pieczywko czosnkowe

Kiedyś w pewnej restauracji jako starter serwowano pieczywo z oliwą z oliwek, to było bardzo dawno temu kiedy moja świadomość kulinarna była jeszcze bardzo raczkująca i było to dla mnie  coś zupełnie  nowego, jednak od tamtej pory oliwa na stałe zagościła w mojej kuchni. Zawsze gdy jej używam, odrobinę wcieram w paznokcie i ręce bo ma na nie zbawienny wpływ :). Dziś przedstawiam starter, przekąskę albo grzankę podawaną do zupy :)


Zawartość zielonego rondla:
  • bułka pszenna
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • twardy ostry ser długo dojrzewający np bursztyn
  • pieprz ziołowy
Pieprz ziołowy mieszam z oliwą z oliwek  i smaruję bułeczkę , na wierzch układam starkowany na drobnych oczkach czosnek oraz ser i zapiekam chwilkę na złoty kolor. Podaję z oliwą z oliwek doprawiona pieprzem ziołowym. Smacznego :)



 Łatwo jest grzaneczki przypalić, więc naprawdę opiekamy chwilkę! Dziś dowiedziałam się że dobrej jakości oliwa jest mętna, bo daje to gwarancję tego, że jest po prostu wyciśnięta z oliwek, przy następnych zakupach na pewno zwrócę na to uwagę. A wy macie swoją ulubioną markę oliwy z oliwek ?



Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.

Szpinakonii macaronii

Lubię jak w kuchni jest prosto i smacznie, a najbardziej lubię jak się nie umęczę gotowaniem! Może dlatego te dania które prezentuję są nieskomplikowane... w codziennym życiu mało mamy czasu na faszerowanie ryb i zawijanie zawijasów z marchewki. Jeżeli też wyznajesz tę zasadę oraz lubisz połączenie szpinaku i czosnku to na pewno spodoba ci się przepis na makaron ze świeżym szpinakiem :).


Zawartość zielonego rondla:
  • makaron rurki
  • szpinak świeży
  • czosnek
  • garść orzechów nerkowca i włoskich
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • mąka 30dag
  • masło 25dag
  • opcjonalnie warzywko lub pół kostki rosołowej
Makaron gotujemy  al dente, ja użyłam rurek, ale może być taki jaki lubisz. Szpinak kroimy niezbyt starannie w paski i wrzucamy na odrobinę masła na patelnię, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku,  doprawiamy solą,  pieprzem  i podsmażamy dosłownie chwilkę, tak aby lekko zmiękł. Sos jest wariacja beszamelu, ale lekko odchudzoną : mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, masło sól, pieprz, gałkę muszkatołową troszkę jak będzie za mało doprawisz po ugotowaniu , wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotujemy na małym gazie mieszając, aż zgęstnieje, jeżeli powstaną jakieś kluchy czy grudki na koniec możemy rozdrobnić całość blenderem :), doprawiamy tak jak lubimy, mniej lub bardziej słone, można dodać warzywko lub pół kostki rosołowej, ja lubię dużo gałki muszkatołowej! Podsmażony szpinak mieszamy z sosem, sos mieszamy z makaronem, dodajemy posiekane orzechy. I gotowe!
 



Do makaronu podałam pokrojone pomidorki z czerwoną cebulą, doprawione cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Całuski, cukiereczki, ciasteczka.
Wasza I.

czwartek, 18 kwietnia 2013

niezłe sniadanko !

Czasem tak mam, ze zaglądam do lodówki a tam światło :) i właśnie dzisiejszy przepis zrodził się w taki sposób, miał być po prostu ryz z jabłkami i cynamonem, ale ani ryżu, ani  śmietany, za to miałam mleko i kaszę wiejską :). Efekt wyszedł zaskakująco smaczny, ale o tym za chwilkę :)



Zawartość zielonego rondla:
  • kasza wiejska jedna torebka
  • 2średnie jabłka
  • mleko niecała szklanka
  • cukier lub miód do smaku
  • cynamona
  • łyżka jogurtu
Kaszę ugotowałam wg przepisu ok 15 minut na ciut twardszą, wrzuciłam do garnka dodałam mleko, pokrojone w małe kawałeczki jabłka ( myślę, że lepiej się sprawdzą te kwaśne ), cynamon i do smaku cukier. Całość pogotowała się z 8 minut, na talerzu dodałam łyżeczkę jogurtu, posypałam cynamonem  i włalalalala !



Czy smaczne ? Mój mały osobisty tester potwierdził jakość i smak prosząc o dokładkę! więc tak zdrowe i smaczne :D.


Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.

środa, 17 kwietnia 2013

Sałatkowo! Jajo i łoś

W dalszym ciągu trwa przywoływanie wiosny, a właściwie łapanie jej za nogę i hyc na talerz, no tak wiem wiem to nie są nowalijki i na świeże warzywa trzeba by jeszcze troszkę poczekać, ale i tak cieszą me oko i żołądek. Lubię gdy jest tak kolorowo na talerzu, lubię balkon otwarty, i jak się zaczyna zielono robić dookoła. Tak ! Lubię to! 

Zawartość zielonego rondla:
  • sałata lodowa
  • świeży szpinak
  • pomidor
  • wędzony łosoś na zimno
  • jajko na twardo
  • majonez
  • cytryna

Składniki poukładać na talerzu sałatę i szpinak porwać, pomidory pokroić, jajko w plasterki i łosoś w kawałkach na wierzch, całość skropić cytryna i polać majonezem. Prawda, że proste i szybkie i niech ktoś mi powie, że zdrowe jedzenie jest pracochłonne :P !



Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Sałatkowo ! Kurczak i ser brie

Jako, że sezon bikini niedaleko w kuchni zagościł sezon na sałatki! No niestety nie jestem zbyt dobra w mocno odchudzonym jedzeniu wiec nie zabrakło w tej sałatce zupełnie nie dietetycznych dodatków.  




Zawartość Zielonego Rondla:  
  • sałata lodowa
  • kukurydza
  • papryka
  • ser brie
  • kurczak wędzony
  • pomidor
Sałatę lodową rwę na kawałki, dodaję pokrojony pomidor i paprykę oraz kukurydzę wszystko mieszam i rozkładam w salaterki . Warzywa polewam sosem tysiąca wysp.

Sos tysiąca wysp: 
  • kubeczek jogurty
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu 
  • sól, pieprz
 Wymieszać doprawić do smaku wedle zapotrzebowania.

Na wierzch układam kurczaka i ser. Sałatka gotowa ! Smacznego  !


 Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Bananowo-czekoladowy koktajl proteinowy!

Z serii moich dań średnio dietetycznych :). Lubię koktajle na wiele sposobów, zaraz zacznie się sezon na świeże owoce więc będzie można poszaleć ! Jednak jest jak jest wiosna słabo tupta do nas, może tak jak ja przeholowała z jedzeniem zimą i siły nie ma :P. Tak, siak czy owak koktajl można zrobić każdą pora roku, smak jest kremowy i jedwabisty  i ma to co kochamy najbardziej  CZEKOLADĘ !

Zawartość zielonego rondla:
  • pół banana
  • kubek jogurtu
  • pół serka wiejskiego light
  • mleko 1,5 %
  • łyżeczka kakao
Składniki na jedną porcję. Ja lubię mniej słodki, ale można dosłodzić jak ktoś lubi, proponowałabym miodem.  Koktajl jest fajna odmianą spożywania białego sera. Zamiast serka wiejskiego można dodać po prostu twaróg, gęstość i konsystencję  regulujemy ilością mleka jeżeli wolimy płynniejszy dodajemy więcej np ł szklanki jeżeli bardziej gęsty i kremowy mniej. Również kaloryczność możemy regulować użytymi składnikami:twaróg chudy, tłusty, półtłusty, jogurt odtłuszczony czy zwykły ...  Składniki jasne miksujemy blenderem lub innym urządzeniem ( ja uwielbiam robić w termomiksie ze względu na idealnie jedwabistą konsystencję)  połowę wlewamy do szklanki do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wlewamy do szklanki tworząc smakowite warstwy :)




Koktajl posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady co by miał smak i wygląd odpowiedni ! Moim wypróbowanym sposobem idealny na śniadanie przed pracą szybki i pożywny, szczególnie dla takich jak ja co do śniadania muszą się zmuszać :) !


 Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I. 

piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatkowo! Z grzanką i kurą

No sałatki to lubię, nie ma co, najbardziej jak mi ktoś pod nos poda ! co się niestety nie często zdarza :). Na szczęście opatentowany sposób na sałatki jest tak szybki i prosty, że wystarczy, że mam warzywa, a sałatka gotowa!

 Zawartość zielonego rondla:
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • kukurydza
  • kurczak pierś, albo mięso z podudzia 
  • 2kromki chleba pszennego pokrojonego w kostkę 
Sałatę rwę i rozkładam na  talerze, wrzucam pokrojonego w  kostkę ogórka, pomidorki koktajlowe, oraz 1,5 łyżki kukurydzy z puszki. Składniki mieszam na talerzach palcami. Kurczaka kroje w kostkę przyprawiam tak jak lubię: sól, pieprz, papryka i podsmażam na patelni, ostatnio smakuje mi mięso z udek ponieważ jest bardziej tłuste i soczyste po usmażeniu :), na tłuszczyku który pozostał na patelni podsmażam chlebek tworząc grzanki. Kurczaka i grzanki przyrządzam jako ostatnie, aby na sałatce były ciepłe mniam !

Sos mój wymyślony:
  • jogurt  kubeczek
  • łyżka majonezu
  • łyżka sosu  worcestershire
  • i przyznaję się bez bicia gotowa mieszanka przypraw na sos francuski
Składniki na sos energicznie wymieszać do gładkiej konsystencji . Polać  warzywa i na wierzch wrzucić ciepłego kurczaka i grzanki . I gotowe smacznego!
 
 Całuski, cukiereczki ciasteczka
Wasza I.

środa, 10 kwietnia 2013

sałatkowo! Kebab bez buły

Lubie sobie zjeść taki kebab w bułce, normalnie bez bułki go lubię ! Więc zamiast dopłacać za te bulę robię w domu :) bez buły w formie sałatki .


Zawartość zielonego rondla :
  • sałata lodowa
  • kukurydza
  • oliwki
  • ogórek
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • kurczak pierś lub mięso z podudzia kurczaka
  • przyprawy może być do kebaba
  • ser feta
Warzywa rwę i kroję w kostkę w zależności od warzywa, układam na talerzu  zaczynając od  sałaty, a reszta bez specjalnej kolejności w ilości powiedzmy po garści, sałatkę zawsze rozkładam na talerze konsumentów, nigdy nie mieszam w jednej misce, bo w takiej formie lubię najbardziej . Mięso z kurczaka  doprawiam jak lubię papryka, sól, pieprz odrobina curry można dodać gotową mieszankę do kebaba, ale ja odkąd urodziła się mój synek unikam wzmacniaczy smaku i podsmażam na rumiany kolor. Mięsko smażę na końcu, bo lubię jak jest cieple na sałatce. Na koniec polewam sosem i kładę pokrojona w kostkę fetę.

Sos czosnkowy na 2 porcje ( ja lubię dużo sosu )
  • kubeczek jogurtu
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
Wymieszać i gotowe soli i pieprzu do smaku wg własnych preferencji tzw szczyptę . Smacznego!



Całuski, cukiereczki, ciasteczka
Wasza I.